Wiele produktów, które używamy na co dzień lub też stykamy się z nimi jest pochodzenia chemicznego. Jednym z nich jest chlorek wapnia, który wbrew pozorem jest składnikiem bardzo wielu produktów. Zanim jednak przejdziemy do jego zastosowani, zajmiemy się jego właściwościami, z czego się składa.
Właściwości chlorku wapnia
Chlorek wapnia to związek chemiczny, należący do grupy chlorków, kwasu solnego oraz wapnia. Ponadto jest substancją higroskopijną, co oznacza, że jest zdolny do pochłaniania wody oraz pary wodnej. Jeżeli podstawy mamy za sobą, zastanówmy się nad zastosowaniem chlorku wapnia. W życiu codziennym spotykamy go w postaci dodatku do żywności. Pełni też funkcję regulatora kwasowości. A w jakich konkretnych produktach jest najczęściej stosowany? Znajdziemy go m.in. w dżemach, marmoladach, galaretkach, w mleku w proszku, serach oraz twarogach. Ten składnik chemiczny jest sprzedawany przede wszystkim jako chlorek wapnia paczkowany, co ułatwia jego przechowywanie oraz sprzedaż. Już zostały wspomniane wcześniej zastosowania chlorku wapnia w przemyśle spożywczym, teraz czas na inne jego przydatne właściwości. Pozwala on na skuteczną walkę ze śliskością nawierzchni. Jest bardzo przydatny zimą, dzięki niemu prowadzenie pojazdów na śliskiej drodze jest łatwiejsze. Jego niezaprzeczalną zaletą jest wysoka skuteczność nawet w skrajnie niskich temperaturach. Poza tym chlorek wapnia pomaga zapobiec osadzaniu się pyłów. Dzięki temu może być skuteczny jako zabezpieczenie dużych terenów, takich jak boiska sportowe.
Chlorek wapnia to jeden z tych związków chemicznych, które bardzo ułatwiają nasze życie codzienne, ponieważ znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia. W postaci paczkowanej stosowany jest głównie jako środek zwalczający śliskość na drodze.