Usługi hotelarskie to inaczej krótkotrwałe wynajmowanie miejsc noclegowych, mieszkań, domów czy pokojów. Do usług hotelarskich zaliczamy również wynajem miejsca pod namioty, a także pod przyczepy samochodowe. Oczywiście zanim otworzymy hotel lub pensjonat, to musimy spełniać wszystkie wymogi sanitarne, a także te które dotyczą wielkości i wyposażenia danego obiektu.
O czym pamiętać przy zakładaniu hotelu?
Hotelarskie usługi możemy świadczyć w różnych miejscach i w określonym zakresie. Możemy je podzielić na kilka grup. Pierwszą z nich jest hotel, który posiada przynajmniej 10 pokoi i na tym terenie są świadczone usługi związane z pobytem klientów. Następnie wyróżniamy motele, które głównie położone są przy drogach. Później mamy pensjonaty, które posiadają pełne wyżywienie oraz przynajmniej 7 pokoi. Na samym końcu mamy kempingi, a także domy wycieczkowe. W ostateczności zostały nam już tylko schroniska, które najczęściej występują na szlakach górskich. Jeżeli nie wiemy jak założyć hotel, to przede wszystkim musimy spełniać wszystkie warunki sanitarne oraz budowlane i przeciwpożarowe. Dodatkowo powinniśmy posiadać usługi związane z wyżywieniem, a także z relaksem dla naszych klientów. Wszystkie hotele oraz pensjonaty wpisywane są do obiektów hotelarskich, która prowadzona jest przez marszałka województwa.
Zakładając hotel albo pensjonacie przedsiębiorca może go prowadzić, w jakiej tylko formie chce, ale nie może to być spółka partnerska. Jednoosobową działalność gospodarczą oraz spółkę cywilną możemy zarejestrować w CEIDG, a spółki jawnej komandytowej oraz z ograniczoną odpowiedzialnością rejestruje się w KRS. To są początkowe wymogi, jakie musi mieć spełnić, aby prowadzić działalność hotelarską oraz w podobnym charakterze.