Przejdź do treści

Przepyszne polskie truskawki

W sezonie letnim znajdziemy w warzywniakach świeże pomidory, maliny, borówki czy jeżyny, ale to truskawki cieszą się największym zainteresowaniem. Ich też jest najwięcej, ponieważ w Polsce działa sporo plantatorów tych owoców.

Co wpływa na smak truskawek?

przepyszne truskawkiKtóż z nas nie lubi tarty czy ciasta drożdżowego z truskawkami, deseru z dodatkiem tych owoców czy koktajlu. W sezonie na te owoce kupujemy je niemalże w hurtowych ilościach, ponieważ czekamy na nie cały rok. Są słodkie, jędrne i soczyste. Choć mogą mieć szerokie zastosowanie w kuchni, to jednak najlepiej smakują samodzielnie zjedzone. Żeby uzyskać przepyszne truskawki, trzeba się nieco napracować, ponieważ uch uprawa choć nie jest trudna, to jednak trzeba wykonać kilka czynności w ciągu sezonu. Pomijając konieczność systematycznego plewienia grządek, to najważniejsza jest gleba. Do sadzenia truskawek najlepsza jest lekka i bogata w próchnicę ziemia, którą należy wymieszać z nawozem jeszcze przed przystąpieniem do układania sadzonek w glebie. Dzięki temu roślina wyda obfite plony dobrej jakości. Ponadto truskawki należy nawozić także zaraz po skończonym sezonie, aby wzmocnić roślinę przed zimowaniem. Przeważnie truskawki są kilkusezonowymi roślinami, które przez maksymalnie pięć sezonów dają obfite plony, a później systematycznie stają się one coraz mniejsze. Najczęściej po pięciu latach konieczne jest wymienienie truskawek na nowe sadzonki. Im lepsze warunki glebowe i klimatyczne ma roślina, tym dorodniejsze wyda owoce.

Truskawki nie należą do wymagających roślin i mogą być uprawiane niemalże w każdym kraju leżących w strefie umiarkowanego klimatu. W Polsce każdego roku produkuje się od stu czterdziestu do nawet trzystu siedemdziesięciu ton tegoż owocu, z czego większość ostaje w kraju.