Przejdź do treści

Uprawa warzyw okopowych

 

W przydomowych ogródkach wszelkiej maści działkowcy amatorzy mają swoje specjalizacje upraw. Jedni preferują rośliny ozdobne by ich ogród przede wszystkim przyciągał spojrzenia przyjezdnych a najlepiej zazdrosnych sąsiadów. Inni lubują się w hodowaniu drzew i krzewów owocowych. Jeszcze inni ci skromniejsi i bardziej praktyczni kładą nacisk na uprawę warzyw. Czyli esencję współistnienia człowieka z ziemią a właściwie glebą.

Wzmacnianie upraw roślinnych

biostymulatory roślin okopowychNajbardziej pracochłonne spośród całego bogatego świata warzyw są te zwane okopowymi. Jak sama nazwa wskazuje wymagają one wielokrotnego podczas wzrostu okopywania i podsypywania gleby wokół nich. Ale nie tylko. Ich pielęgnacja jest rzeczywiście pracochłonna. Oprócz powyższego okopywania wymagają odpowiedniego nawożenia zarówno naturalnego – obornikiem jak i syntetycznego nawozami nowej generacji. Do świata tych roślin należą między innymi znakomicie nam wszystkim znane ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka oraz mniej popularne rośliny brukiew, cykoria czy rzepa.  Od niedawna oprócz nawozów i pestycydów do polepszenia plonów naszych ogródkowych warzyw wykorzystywane są biostymulatory roślin okopowych. Ogólna zasada działania tych nowych w świecie działkowców substancji sprowadza się do pomagania roślinom by potrafiły efektywniej i wydajniej pobierać z ziemi czy z nawozów substancje odżywcze. Biostymulatory ogólnie to bardzo różnorodne substancje. Ich bazą mogą być pojedyncze składniki bądź mieszanki wieloskładnikowe.

Do owych różnorodnych składników bazowych biostymulatorów zaliczyć można hormony roślinne, aminokwasy, witaminy, enzymy roślinne, cukry a nawet mikroorganizmy będące budulcem wyciągów zwierzęcych. Jak widać nawet świat upraw roślin okopowych może liczyć na zainteresowanie nauki,  sprzężonej z przemysłem nawozowym.