Przejdź do treści

Korzyści sadzenia żurawiny wielkoowocowej

Ten ceniony był przede wszystkim za zdolność do dodawania siły i gaszenia pragnienia owoc od dawna był uprawniany w północnych regionach obu półkul. Żurawina jest bardzo wartościowym dietetycznym produktem spożywczym. Znajduje szerokie zastosowanie w postaci naturalnej, a także do przygotowania syropów, przetworów, marmolady, soków, napojów owocowych, herbat.

Żurawina wielkoowocowa – wpływ na zdrowie

sadzonki żurawiny wielkoowocowejŻurawina jest bardzo bogata w sole potasowe i witaminę C, jej stosowanie zapobiega przeziębieniom i niezawodnie chroni organizm przed działaniem wirusów. Nie bez powodu pierwszym sposobem na walkę z temperaturą jest herbata z żurawiną, usuwa ona szkodliwe substancje i toksyny, dzięki temu efektowi pacjent wraca do zdrowia następnego dnia, a temperatura spada. Teraz można kupić sadzonki żurawiny wielkoowocowej w wyspecjalizowanych szkółkach ogrodniczych, ale nie zawsze tak było. Roślina, która rośnie w naszej dzikiej przyrodzie, nazywana jest żurawiną bagienną przewyższającą inne jagody pod względem użytecznych właściwości. Korzyści z żurawiny wpływają na zdrowie naczyń krwionośnych, ponieważ substancje w składzie żurawiny zapobiegają tworzeniu się blaszek w naczyniach. Przy regularnym stosowaniu żurawiny nie zagrażają żylaki i powstawanie zakrzepów krwi w naczyniach. Można znaleźć kilkanaście innych powodów, aby kupić sadzonki żurawiny i zacząć hodować ten krzew na swojej działce. Warto wiedzieć, że jedzenie żurawiny zapobiega wrzodom żołądka i nowotworom.

Pierwiastki śladowe w żurawinie niszczą zarazki uszkadzające ściany żołądka.  Korzyści z żurawiny mogą docenić nawet osoby cierpiące na nieżyt żołądka, zapalenie okrężnicy i zapalenie trzustki, ale dopiero po obróbce cieplnej. W szkółce uprawia się najlepsze, zaawansowane odmiany żurawiny wielkoowocowej, które doskonale sprawdzają się w naszym klimacie.